Stemgeluid zegt veel. Hoe je je stem gebruikt, of niet, kan veel van je persoonlijkheid onthullen.
Een nieuwe onderzoek in Frankrijk wijst uit dat de toonhoogte waarop mensen ‘hallo’ of ‘hoi’ veelzeggend is.
Het onderzoek, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, keek naar de sociale code van spraak. De onderzoekers analyseerden op welke manier een lage of hoge toonhoogte van invloed is op hoe we op een ander reageren, specifiek of ze dominant of betrouwbaar overkomen.
Om dat nauwkeurig te kunnen analyseren, bouwde het team software genaamd CLEESE die het woord bonjour in 1.000 verschillende toonhoogtes kon generen. 44 deelnemers werden verdeeld in twee groepen en luisterden naar honderd versies van het woord bonjour, ingesproken door een man of een vrouw.
Hen werd gevraagd om aan te geven welke versies van bonjour dominant en betrouwbaar klonken.
Uit de resultaten bleek dat een dalende toonhoogte de meest effectieve manier is om dominant over te komen, terwijl een stijgende toonhoogte aan het einde van een zin je betrouwbaar laat ogen. Zowel bij mannenstemmen als bij vrouwenstemmen waren de resultaten hetzelfde, waardoor de onderzoekers concludeerden dat de luisteraars in staat zijn om sociale eigenschappen te onderscheiden, onafhankelijk van iemands fysieke eigenschappen, zoals geslacht.
In de toekomst kan deze methode gebruikt worden om sociale stoornissen zoals autisme en schizofrenie te onderzoeken, zeggen de onderzoekers.